Thursday, February 18, 2010

Menu oh Menu

coretan Leeza NM waktu 6:41 PM
Tiap2 hari sebelum balik keje kepala dah pikir apa nak masak for dinner...pastu lepas dinner kena pikir lagi apa nak masak utk breakfast dan lunch esok...waaaaaaaaaaaa... Lama2 rasa cam tension pulak pikir2 menu apa...menu apa ni...Korang mcm mana ekkk...pening jugak tak...

Last week...pikir2 mcm nak buat menu utk satu minggu...korang rasa ok tak... At least tak perlu la Leeza pikir seme2 ni everyday...just sekali seminggu. Leeza ingat nak try dgn minggu yg akan datang ni... So today dah nak kena buat survey apa yg perlu dimasak sepanjang minggu depan ni... Mcm nak cuba seme menu2 baru sbb dah jemu asyik2 makan mende yg sama je...

Start dgn breakfast pagi Sabtu....

Sabtu
B Roti Jala + Teh
L Nasi Minyak+Ayam Masak Merah
D (Habiskan Lunch punya set, boleh ke!!!!!)
Ahad
B Nasi Goreng + Teh
L Nasi Putih+Ikan Kukus+Kerabu Kacang Botol
D Nasi Putih+Ayam Goreng+Sayur Campur
Isnin
B Nugget + Teh
L Nasi Putih+Kobis Masak Lemak+Ayam Goreng /Ikan Goreng+ Sambal Belacan +Timun
D Nasi Putih+Asam Pedas Ikan Tenggiri
Selasa
B Nugget + Teh + Mee Goreng
L Nasi Putih+Kobis Masak Lemak+Ayam Goreng + Sambal Belacan +Timun
D Nasi Putih+Asam Pedas Ikan Tenggiri
Rabu
B Sandwich sardin + Teh
L Nasi Putih+Gulai Tempoyak
D Nasi Putih+Gulai Tempoyak (Lunch punya)+Sambal Sotong
Khamis
B Nugget + Teh
L Nasi Putih+Kari Ayam
D Nasi Putih+Kari Ayam (Lunch punya)+Timun + Sambal Belacan
Jumaat
B Bihun Goreng+ Teh
L Nasi Putih+Masak Lemak Ikan + Sup Ayam (ini utk anak)
D Nasi Putih+Masak Lemak Ikan+Sup Ayam
Minum Petang
Mengikut Keperluan : Antara juadah yg sesuai.....
- Popia Goreng
- Keropok Lekor
- Goreng Pisang
- Cokodok
Amacam....korang....hahahaha...yang menjadi pertanyaan adakah mampu utk ku follow all these menu....kiter tunggu keputusannya dihujung minggu....prestasinya akan dilaporkan. Jika prestasi memberangsangkan maka...penyediaan menu ini wajar di teruskan.
Kalu mak tahu anaknya terpaksa bersusah payah begini sekali utk menyediakan juadah yang setoet ni..pasti Leeza akan diketawakan oleh sekalian abang2 dan kakak2...almaklum lah...tangan Leeza ni boleh disifatkan tangan kayu sbb seme abang2 n kakak2 terror memasak... kakak dua2 tukang jahit...tapi....teman ni....apa2 kemahiran seni pun x ada melainkan programming sahaja....nasib......

2 komen:

Aliza said...

Good idea..leh try gak ni..liza pon everyday poning memikirkan menu tuk di masak..kalo tanya hubby pon dia ckp, ikut suka la nak msk ape..ish..tak membantu langsung..kalo dia ckp apa yg dia nak makan kan senang kita nak masak...mlm ni kena buat jadual tuk menu mgu dpn..hehehhe

lee-za said...

bagus2...cubalah nanti kiter share resultnya...hubby leeza pun sama... i rasa diorg pun malas nak pikir kot...hehehe

 

My name is Leeza NM Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea