Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid
lemak omega 3 daripada ikan laut dalam. DHA dan EPA perlu diperoleh
melalui pemakanan dan berkesan dalam mengurangkan keradangan serta
menyokong fungsi sistem saraf dan mata.
Kajian saintifik telah menunjukkan golongan wanita Eskimo yang mengambil kepekatan omega-3 yang tinggi dalam diet mempunyai risiko yang jauh lebih rendah menghidapi kanser payudara. Omega-3 dapatmenyekat kemudaratan estrogen pada sel dada, maka merendahkan risiko sel-sel tersebut daripada menjadi kanser.
Kajian saintifik telah menunjukkan golongan wanita Eskimo yang mengambil kepekatan omega-3 yang tinggi dalam diet mempunyai risiko yang jauh lebih rendah menghidapi kanser payudara. Omega-3 dapatmenyekat kemudaratan estrogen pada sel dada, maka merendahkan risiko sel-sel tersebut daripada menjadi kanser.
0 komen:
Post a Comment