Tuesday, May 25, 2010

Menghitung masa dan amalan.

coretan Leeza NM waktu 10:54 PM
Tahun 2010 telah 5 bulan berlalu... sekejap je kan. Apa agaknya yang kiter dah capai taun ni...huhuhu... Imbas kembali ye... Banyak sangat perkara yang nak teman lakukan taun ni. Walaupun tak adalah perancangan yang terperinci...atau pun azam taun 2010...tp sesuatu yang teman rasa nak teman lakukan taun...

Taun ini teman nak amalkan pengurusan kewangan keluarga dengan lebih baik. Dalam tempoh 5 bulan teman telah cuba sebaik mungkin mengoptimumkan penggunaan nilai ringgit pada keluarga. Telah berjaya menyelesaikan pembayaran bil2 setempat secepat mungkin. Telah berjaya mengaturkan budget setiap bulan supaya perbelanjaan terancang. Membeli mengikut keperluan. Taun lebih banyak makan dirumah. Ini pun satu penjimatan jugakkan. Emmm...lagi satu akhirnya aku berjaya jugak dapatkan freelance work...utk tambahan income. Taun ini prestasi kewangan mmg amat2 meruncing disebabkan masalah2 yg teman lalui taun lepas...tapi Alhamdulillah...walaupun agak tenat...masih boleh bertahan.

Taun ini jugak teman telah berhasrat...dan bertekad nak masak2 all the time supaya keluarga dapat diberi makan hasil dari air tanganku ini. Moga2 diberkati keluarga...aman dan bahgia. hehehehe...Teman ni idok le pandai memasak kerana teman ada 2 kakak yg rajin dan mak yg rajin juge. Jadi teman sorang le yg malas...jadi teman selalu le ngelat utk turun ke dapur masa dolu-dolu...teman idok le ader skill mcm kakak teman tu...jadi taun ni teman telah menyimpan seribu harapan...utk memasak2x je utk keluarga. Buat kuih petang2... Hasilnya teman udoh le pandai... Mak teman belikan teman periuk kukus..so teman doh pandai buat tepung talam....5 x doh teman buat...buat stim ikan...buat nasik lemak kukus ....ha...boleh pun kan... rasa puas sangat hati...

Teman berhasrat sangat make over rumoh dan kete... yang ni belum dapat teman laksanakan lagi... sebab belum ader budget. Bab ni kena buat perancangan teratur skit kot sbb utk hasrat yg ini...belanjenye...utk kete ni teman mmg tak pandai tp teman nok juga uruskan sendiri...supaya lepaih teman jadi pandai. Sian sangat teman tengok kete tu...udoh x bermaye rupernyer....sabor ye...nanti kiter make up skit...utk rumoh pulok...teman mmg tak pandai juger nak mencantikkan rumoh ni..tp teman udoh le bace dan survey2 mane yg patut...biler ader budget nanti baru teman nak pikir secara serius... kalu bab nak beli2 mmg tak buleh pikir2 sgt...lagi di pikir...lagi bayok pulok brg yg rasenyer kene teman beli...ngarut betoi.

Sambung belajo. Hasrat teman yg ini...tak dapek le teman nok laksanekan taun ni kerana banyak sangat bende yg perlu teman buat taun ni. Walau bagaimanapun...teman akan survey2x dan tengok2x course yg sesuai dengan teman. Kalu berupaye teman sambung taun depan idok le tercari-cari lagi kan. Belajo buat roti dan menjahit. Hahahaha mcm kelakar...tp teman nok juge buat yg ni. Geram beno teman biler ke blog2x kawan yg pandei menjahit...eeeee...biler le teman boleh mula ye. Nak buat yg simple2 utk anak dara teman je le... idok le belajo dgn serious...teman bukannya suka sgt mejahit ni...tp saje suka2 je. Idok le sampei nok buat baju sendiri...Belajo buat roti ni...sbb nok tamboh skill. Yang ni may b bulan 10 or 11 nanti le...sbb kena pegi kelas.

Haaaa..penatkan banyok betoi berangan2 nak buat itu dan ini....tak pe...janji berangan sesuatu yg baik...tak pe kan...kalu dapat laksanakan satu kejayaan kalu x dapek cube lagi taun depan kalu dipanjangkan umur dan rezeki.

Sebut bab belajo2x ni teman juge terlintas taun ni teman nok belajo agama balik. Bukan aper kawan2x...kiter ni kena selalu belajo bab agama ni...supaya jadi lebih baik. Mana yg TERlupa jadi ingat semula. Mana yg silap dapat kiter betoikan...yg tak tahu jadi tahu. Mula2 teman belajo online dulu kan...sbb nak pegi kelas mungkin belum sempat. Kalu tunggu kesempatan itu entoh biler datangnyerkan...melalui online pun banyok tempat yg boleh kiter rujuk...cthnyer http://www.zaharuddin.net. Dalam keadaan dunia sekarang ni teman raser elok kiter seme belajo dan belajo balik...sbb banyok bende yg kiter tok tahu ni kan.

Ada lagi...taun ni plan jugak utk keje...plan taun ni nak buat sebaik mungkin. emmm...utk 5 bulan yg dah berlalu ni...teman puas ati le...banyok juge keje yg teman udoh buat...tp banyok jugok lg yg perlu teman tambah baikkan lg...

Taun2 yg lepas teman rase banyok sangat kerugian yg telah teman buat dalam segala hal. So bermule taun teman udoh bertekad mulekan hidup baru dgn semangat baru. Teman tok mahu lagi lihat ke belakang...nok baiki segale kemahan dan kesilapan yg penah teman buat. Teman nok idop teman lebih bermakna taun ini dan taun2 akan dtg.

Ade beberapa perkara yg teman perlu beri perhatian mulai tahun ini dgn lebih serius :

1. Ibubapa teman... (teman mahu lebih menyayangi diorg...)
2. Suami
3. Anak2..
4. Diri sendiri
5. Kerjaya
6. Pendidikan
7. Kewangan

ada satu lagi le...

8. agama...(pengetahuan dan amalan juge...)

Habeh je taun teman nak pastikan seme perkara berkaitan 8 perkara ini berjaya perbaiki sebaik mungkin. Kiter ini bukan perfect...itu betui...tp kiter kena berusaha buat yg terbaik walaupun tidak sempurna.

Sampei sini jelah...lg 5 bulan lg teman ulas lagi...bukan ape...bila teman tulis2 ni pade mase yg same teman mengingatkan diri teman balik aper yg teman doh buat taun ni...seumpame teman muhasabah diri le...cuma teman luahkan pade kome2x semua apa yg teman berkate2x di hati teman ini....kome paham ke...kalu idok biorkan aje le.

Akhir kata sentiasa menilai diri kiter...penilaian semula manjadikan kiter lebih bernilai... Insya-Allah

1 komen:

aYe said...

baguih..baguih

 

My name is Leeza NM Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea