Monday, August 3, 2009

Hari raya datang lagi ye puan-puan....

coretan Leeza NM waktu 10:42 PM
Telah menjadi adat masyarakat melayu...sebulan @ 2 bulan lagi nak raya...kiter dah get ready buat persiapan...dari bulan 6 lagi pompuan2 la terutamanya dah start pikir2 and pikir bout color baju raya this year...naper ye kiter talk about raya terlalu awal...may b sebab too much things nak kena prepare...@ about budget...@ nak elakkan kesesakan lalu lintas/lautan manusia di shopping2 complex...macam2 alasan la kan...
Jgn tak caya dari last month lagi tailor2 yg famous amous ni dah tutup tempahan utk raya...sapa yg this month baru tercari2 baju color apa nak pakai tahun ni kim salam je le ye...carik2 la tailor2 yg idok glemer je itu pun kalu ada nasib yg baik le...kalu idok pakai je le baju raya tahun lepas...itu bab bajunya...
Kuih-muih mcm mana pulak eee...makcik jenab...makcik senah dah sibuk edarkan sample kuih raya ni...macam jenis kuih ada...yang pasti this year rege naik lagi...alasan makcik senah rege barang seme naik...tak boleh adjust doh...apa2 je lah kan...naik2 pun org pasti beli kan...kalu idok mcm mana nak raya...kuih tak ada...sedara ramai ni nak datang umah...nak bawok balik kg lagi...rumah mok...rumah mok mentua lagi...rumah sendiri lagi...hi...berape banyok nok kene ode ni ye...hish melibatkab budget lagi ni...selesei bab kuih...
DUIT RAYA...ish...ini pun satu lagi isu beso...kena buat kire2 ni...kena kire betui...anak sedara seblh kiter...anak sedara seblh somi...(bagi yg udah kawin le...) sepupu sepapat lagi...anak jiran2 yg terdekat lagi...dan selebihnya utk budget poll (pun ada)...
Udah kire2 semenya...yg last ni jgn lupa ye...budget minyak n tol...ha kalu ini lupa nak kire alamat le...seme dah ader tp tak dapat balik rayee...hahahaha...baru le tersedu-sedan di pagi raya...itu bagi yg balik dgn kenderaan sediri...yg balik naik perkhidmatan awam...lagi bahaya kalu lupa beli tiket...kalu last minit baru nak pi cari alamatnya raya je le kat stesen bas@ stesen keteapi...time raya tiket flight pun SOLD OUT tau...jgn buat main2...
Emmmm...amacam...agak2 tahun ni berape le habis duit ye....hai....leeza harap...beringat2 le dlm berbelanje k...buatlah perbelanjaan berdasarkan kemampuan dan keperluan...jgn ikut nafsu dan keinginan...jgn tertipu dgn sale2 dihari perayaan ni...buatlah pilihan yg bijak...mcm leeza...yg penting utk anak2 je...kalau ader lebih baru pikir utk ibu n ayahya...baju2 anak2 pun separuh dah beli...biasalah anak ramai kan...so kena beli skit2 le...tak lah berlari2 budget tu nanti...
Raya tahun ni belum tentu dapat balik kg...kalau di takdirkan cik abangku koje... alamatnya... makan lemang hulu langat je la....hahahahhaa...

0 komen:

 

My name is Leeza NM Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea