Wednesday, July 8, 2009

Parenting @ Work

coretan Leeza NM waktu 9:45 PM

Semalam aku attend kursus ni..Parenting @ Work. Emmm....biasalah kan bila dah jadi ibu @ bapa yang berkerjaya ni...tambahan pulak tinggal di kawasan bandar metropolitan seperti KL maka sebagai parent kiter perlu ada ilmu di dada... Macamana nak didik anak...nak hadapi karenah anak...bagaimana nak mendekati anak mengikut peringkat usia...seimbangkan antara kerjaya dan rumah tangga....dan yg paling penting bagaimana mengurus diri kiter sendiri.

Secara keseluruhannya kursus ni banyak jugak membantu utk mengenal pasti siapa diri kiter...memahami karakter kiter...juga mengenal pasti siapa anak kiter dan bagaimana mendekati mereka mengikut kaedah2 yang sesuai. Maklumlah zaman sekarang banyak sangat masalah sosial yg berlaku melibatkan anak2 muda kiter...mmg amat menakutkan....jadi kawan kat luar sana bagus jugak sesekali kiter attend mende2 yg cam gini selain kiter dengar si penceramah bercerita kiter jugak blh gak bertukar cerita ngan ibu2 lain...so dapat le jugak ilmu baru kan....

Kat bawah ni gambar2 di sekitar kursus ...mmg seronok sbb buat aktiviti yg dah lama sgt kiter tak dapat buat....huhuhu....


































































Hasil kreatif para ibu dan bapa menggunakan plastersin....aktiviti ni pun best....lepas tu kena create story base on ape yg kiter hasilkan....masa ni lah kiter tgk si bapa



Kena buat kat kad ucapan utk org2 yg kiter sayang ....yang ni aku punya la... Antara kad2 yg dibuat oleh peserta2 ...bestnya...sbb lama dah tak buat mende2 cam ni kan... Tengok kena tiup belon pulak....tiup belon ini sbg simbolik melepaskan segala masalah or tekanan ke dalam itu belon....melalui tiupan...




Seme tengah buat TOPI...TOPI tu melambangkan tanggungjawab sbg IBU @ BAPA... Mari kiter lihat bagaimana hasilnya.....




Inilah hasilnya...topi tu cantik kan...TAPI model tu lagi cantik....hahahaha.....jgn marah...sapa lagi nak puji...puji diri sendiri la


 

My name is Leeza NM Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea