Wednesday, January 13, 2010

Anak oh anak ku....

coretan Leeza NM waktu 1:13 AM
Leeza pening kepala seminggu dua ni memikirkan anak2 ku ni....sejak dari pindah rumah tempohari Leeza banyak keluar2 carik barang....sometime ader la bawak diorg sekali...tiap2 kali keluar nak mainan....adui....pening kepala di buatnya....sekali beli kena beli utk seme (4 org anak so sekali beli 4 mainan la....) minggu pertama pindah pegi alamanda...beli...tesco...beli....pasar borong pun depa bising jugak...nak mainan sbb ader org jual....waaaa......letihnya rasa...kalu tak beli mengamuk kat situ...kalu sorang boleh handle lagi....tapi kalu dah empat2 ngamuk kat situ tak daya lah ibu nak menolak....so nak tak nak have to....

Kemudian...musim masuk sekolah pulak...ADLI (my 1st son) dia ni rupanya tak suka sekolah sbb tadika lama dulu selalu bagi homework dan banyak pulak tu...before this dia tak penah merungut tapi bila nak masuk sekolah semula dia cakap tak nak sekolah...terkejut la ...sbb sepanjang tahun lepas dia tak ada problem...pegi sekolah...buat homework...bila Leeza tanya2 rupanya dia kata sekolah lama banyak kerja. So Leeza pun kata ini sekolah baru dan tak ada la banyak kerja sangat....pastu dia mintak mainan kalu dia pegi sekolah.....mak aiiii....zaman Leeza dulu nak mintak beli duit beli gula2 pun takut....Adik dia Izzuddin pun sama tak nak sekolah jugak. Nangis2...so terpaksa lagi Leeza janji pegi sekolah then ibu beli mainan....beli lagi....Izzuddin pulak tiap2 hari nangis....dah tak ada cara lain lagi nak pujuk...disbbkan dia nak satu kete control ni ntah apa namanya....so Leeza buat another promise if u go to school and u are not crying.....i will buy...so dah 2 hari dia tak nangis lagi...so it mean i kena beli lagi.....

Macam mana nak buat ekkkk....nak pilih mainan pun satu hal jugak...anak Leeza 3 lelaki so kena beli yg tahan lasak sikit....sbb kalu beli yg murah cepat sangat la rosak...sometime tak sampai satu hari...tapi kalau beli yg mahal emmmm....kenalah sediakan budget yg lebih. ADLI tu ok skit sbb bila dia nak something...then kalu mahal sgt Leeza cakap mahal...then dia paham and boleh la tukar2....tapi kalu si IMAN (3rd) tu you cakap la apa pun....dia melalak-lalak la nak jugak. selagi tak dapat....

Hari ni nak kena pegi beli CD pulak....nak CD DORA The Explorer......bulan ni memang senak perut sikit la jawabnya.....apa nak buat.....u all tangani masalah ni macamana yea....Ibu zaman moden ni macam2 cabaran kan terutama yg tinggal di bandar ni....kalau anak2 dah sekolah nanti lain pulak ceriteranya...hahahaha....

3 komen:

jie @ azie said...

kak lieza pun hadapi benda sama mcm azie. zikry pun meragam nk gi sekolah mcm2. so, skrg setiap pg sblm bertolak pi keje kena gi beli makanan atau gula2 kat dia. baru boleh tinggal nk gi keje.

lee-za said...

pening azie kan. kak liza adli ok...dia matang skit...izzuddin tu manja lebih skit... tp alhamdulillah 2/3 hari dah ok...tp still kena hantar sampai dlm kelas le... kak liza janji beli mainan n cd je la azie....tp bila dia dah pg sekolah kena beli la...kalu tak dia claim kiter tipu dia...lain kali dia dah tak caya lagi dah... pandai2 betul anak2 kiter ni...

Anonymous said...

hi,hi,hi.... samo jo la kito semuo....anak-anak jaman sokarang gitulah... Anak akak dah darjah tigo dan ompek tu ha. Dok cubo-cubo gak mintak mainan. Akak cubo gak bortahan. Dio ubah strategi plak. Nak guno duit sendiri yg dapek maso ghayo... Ingat solosai dah fasa tu. Rupo eh ado sorang lagi... Dah nampak gayo eh macam abang-abang eh jgak la... Nak buek camano.... sabar jo la.....
-kak tip-

 

My name is Leeza NM Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea